В Порядку призначення постачальника універсальної ЕКП мають бути враховані інтереси малого бізнесу

            НКЕК оприлюднила проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку призначення постачальника (-ів) електронних комунікаційних послуг, на яких покладаються зобов’язання з надання доступу до універсальної електронної комунікаційної послуги на призначеній території.

 

            Проект розроблено на виконання ч.6 ст. 101 ЗУ про ЕК: «У разі якщо жоден суб’єкт господарювання не взяв участі в конкурсі або за його результатами не визначено постачальника електронних комунікаційних послуг для розгортання електронних комунікаційних мереж з метою забезпечення доступності універсальних електронних комунікаційних послуг на визначеній території, регуляторний орган в установленому Кабінетом Міністрів України порядку призначає одного або кількох постачальників електронних комунікаційних послуг, на яких покладаються зобов’язання з надання доступу до універсальної послуги на призначеній території, з числа тих, у яких більшою мірою наявні можливості для їх надання. Таке рішення приймається з урахуванням економічних і технічних можливостей відповідного постачальника послуг електронних комунікацій, у тому числі наявності відповідної мережі електронних комунікацій, території покриття, його частки на певному ринку та фінансового стану».
 
            Поки ще не розроблений механізм проведення такого конкурсу, також невідомо, чи будуть кошти в держбюджеті на реалізацію відповідних компенсацій.
            Але Порядок призначення постачальника уже створюється, і в цій ситуації ІнАУ направила Регулятору пропозиції до кількох положень цього Порядку: Лист № 33 від 18.04.2024 НКЕК щодо пропозицій до проекту Порядку визначення постачальника(-ів) ЕКП, на яких покладаються зобов’язання з надання доступу до універсальної електронної комунікаційної послуги на призначеній території.

 

            Пропозиції ІнАУ направлені на захист постачальників малого бізнесу, якщо вони матимуть намір бути призначеними на надання універсальних послуг на певних територіях. Крім того, таким постачальникам має надаватись компенсація витрат на розгортання мереж з державного чи місцевих бюджетів. Вирішуватиме це питання НКЕК.